Wat Is Chufameel?

Chufa meel

Chufa meel? Wat is dit eigenlijk en wat kan je ermee maken. In mijn blog kom ik terug op deze vragen, afsluitend met een lekker recept om zelf uit te proberen hoe chufa meel smaakt.

Chufa is de Spaanse benaming van tijgernoot of aardamandel. Het is een knolgewas en groeit aan de onderkant van de wortel van een grassoort. De chufa is niet iets nieuws, het bestaat al twee miljoen jaar. Het mag met recht oervoeding genoemd worden.

chufameel

Een aantal onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat onze verre voorouders in Afrika deze oervoeding gebruikte en niet zo gek ook. Dit bijzondere knolgewas zit vol met voedingsstoffen en het gaf de oermens alles wat ze nodig hadden. Ook voor Egyptenaren waren chufa’s al eeuwen geleden een erg waardevol voedingsmiddel. De chufa werd ook ingezet als medicijn bij spijsverteringsklachten.

De chufa smaakt van nature zoet en hebben een nootachtige smaak. In een tijgernoot (chufa) zit ongeveer 33% vezels die werken als prebiotica. Prebiotica is een voedingsbodem van goede bacteriën, Ze zijn rijk als calcium, ijzer, potassium en fosfor. Daarnaast bevatten ze veel vitamine E, dit zorgt ervoor dat de olie in de chufa niet snel oxideert.

De chufa bevat veel proteinen en enzymen die de vertering vergemakkelijken en heeft ook veel onverzadigde vetzuren (te vergelijken met die van een avocado en olijfolie). Het is rijk aan omega-9 vetzuren en zorgen voor een goede stoelgang door hun hoge gehalte aan vezels.

Een klein minpuntje van tijgernoten is dat ze een beperkte houdbaarheidsdatum hebben, omdat de aanwezige vetzuren gevoelig zijn voor oxidatie.

Dit was wat informatie over de oorsprong van chufa, maar we gaan het nu hebben over chufa meel. Chufameel is hartstikke geschikt om mee te bakken. Het is een glutenvrij product en vanwege zijn lage glycemische index (langzame stijging van bloedsuikerspiegel) en hoog gehalte aan vezels (23%) geschikt voor mensen met diabetici. Chufa meel is ook te gebruiken wanneer je een notenallergie hebt, hoewel het officieel tijgernoot heet, is het geen noot maar een knolgewas. Wil je nog een pluspuntje horen over chufa meel? Door dat chufa van zich zelf al zoet smaakt, heb je minder van een andere zoetmaker nodig. Bijzondere oervoeding toch?

Wat is de voedingswaarde van chufa meel?

Kilocalorieën: 435,4

Eiwitten:4,9 gram

Koolhydraten:39,2 gram

-waarvan suikers:15,5 gram

-waarvan zetmeel:23,7 gram

Vetten: 23.6 gram

-waarvan verzadigd:4,8 gram

– waarvan onverzadigd: 18,8 gram

Vezels:23,3 gram

 

 

 

Bonus + Recept met tijgernotenmeel/chufa meel: Paleo “havermout” ontbijt

Ingrediënten:

  • 2 el ghee
  • 125 ml kokosmelk
  • 4 eieren
  • 45 gram tijgernotenmeel
  • ½ tl kaneel
  • Toppings naar keuze, zoals noten, fruit of zaden.

 

Bereidingswijze

  1. Doe de ghee, kokosmelk en eieren in een steelpan en roer goed door elkaar.
  2. Voeg het tijgernotenmeel en kaneel toe en roer dit goed er doorheen.
  3. Zet de pan op middel-laag vuur en blijf roeren tot het mengsel in begint te dikken.
  4. Schraap regelmatig over de bodem, om aanbranden te voorkomen, haal de pan van het vuur zodra je de “havermout” dik genoeg vindt. Verdeel dit over 2 kommen en garneer met je favoriete toppings.

 

Bron: http://www.eetpaleo.nl/kookfilmpjes/paleo-havermout-ontbijt/

 

Blog van: Anneloes van ‘t Klooster

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...