Tomaten dipsausje

Dit recept was eigenlijk ‘per ongeluk’ ontstaan doordat ik mijn zelfgemaakt mayonaise en een mengsel van tomaat en verse kruiden bij elkaar had gevoegd. Tomaten zijn familie van de nachtschade en niet iedereen verdraagt dit even goed.

Nachtschade familie?

De bekendste voor ons;

  • aubergine
  • aardappelen
  • tomaten
  • paprika
  • en pepers
  • gojibessen
  • tabaksplant

 

Groenten uit de nachtschade familie bevatten ‘verdedigingsstoffen’, ook wel bekend als ‘anti nutriënten’. Dit zijn stoffen die zich gedragen als natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook een plant wil zichzelf beschermen om niet opgegeten te worden en een plant kan nou eenmaal niet wegrennen of van zich af bijten. Deze anti nutriënten kunnen o.a. ontstekingen bevorderen in je lichaam en dan met name in de gewrichten en de darmwand irriteren/beschadigen.

 

Toch heeft een tomaat voor mij een toegevoegde waarde. Een biologische tomaat is sappig en rood van kleur. Het pigment ‘lycopeen’ dat veelvuldig voorkomt in tomaten beschermt als antioxidant de lichaamscellen. Daarnaast bevat het ook een grote dosis vitamine C wat ons weer ondersteund bij een optimale gezondheid.

 

Tomaten salsa

 

Maak eerst zelfgemaakte mayonaise

Zelfgemaakte mayonaise

 

Ingrediënten;

Mayonaise

2 eieren

1 teentje knoflook

citroensap

water

1 el mosterd

Snufje zeezout

3-4 dl olijfolie + snufje zeezout

 

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Was de eieren goed af met heet water en een beetje zeepsop (salmonella zit aan de buitenkant van een ei). Breek de eieren in een maatbeker en voeg hier alle ingrediënten aan toe- behalve de olijfolie.  Zorg dat de knoflook geperst is.                                    Pak een lepel en mix de ingrediënten kort. Pak een staafmixer en ga van boven naar beneden op en neer, terwijl je met je andere hand druppelsgewijs de olijfolie toevoegt.

Let op! doe dit rustig en voeg langzaam steeds meer olie toe. Je gaat door tot je de juiste dikte hebt bereikt.

 

Zet de mayonaise opzij. Gebruik nu een keukenmachine of een hakmes. Doe in de keukenmachine:

2 tomaten

1 handje peterselie

1 handje bieslook

1 handje basilicum

1 el geroosterde pijnboompitten

Scheutje olijfolie

Snufje zout en eventueel een klein rood pepertje

 

Mix ongeveer een minuutje en voeg dan de mayonaise eraan toe. Na een 2 minuten draaien heb je een overheerlijk tomaten salsa die overal voor te gebruiken is!

 

In een afgesloten potje bewaren, 3-4 dagen houdbaar.

 

 

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...