Wortel Pinda Kokos Soep

wortel pinda kokos soep

Eiwitrijk soepje

Een heerlijke soep waar ik echt heel blij van word. Normaal gesproken kook ik niet veel met pinda’s. En als ik dat wel doe dan graag met pinda’s die verantwoord ingekocht worden. De Albert Heijn verkoopt oa fairtrade pinda’s. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik soms niet goed weet of ik een ‘label’ op een verpakking mag geloven…maar goed. Hierbij een linkje.

Fairtrade gebrande pinda's ongezouten

Wist je dat…

Pinda’s bestaan zo’n 3000 jaar en zijn vermoedelijk door de indianen ontdekt…

Hier vind je ook boeiende info over de pinda zelf, de boeren en oorsprong!

De pinda wordt ook wel een apennoot, aardnoot of grondnoot genoemd. Vaak verwarren mensen de pinda met een noot, terwijl het een peulvrucht is.

Elk lichaam heeft een eigen handleiding. Zo ook bij het eten van pinda’s

Er zijn mensen die nergens last van hebben, wanneer zij pinda’s eten. Máár er zijn ook mensen die wél last ervaren. Zoals een opgeblazen buik, diarree, obstipatie, buikpijn of een allergische reactie die heel heftig kan uitpakken.

Goitrogenen
Zit in aardbeien en gierst, tofu en tempé, broccoli, bloemkool, spruiten, kool, mosterd, knolraap, koolrabi, gierst, perziken, pinda’s, radijsjes, sojaboon en sojaproducten en  spinazie. Verhitting deactiveert de werking van de goitrogenen. Goitrogenen verstoren de schildklier die hierdoor kan opzwellen ter compensatie.

Bron: Jesse van der Velde

Luister dus naar je lichaam en varieer voldoende. De pinda bevat namelijk wel veel eiwitten en geven een goede portie energie aan ons lichaam.

En het is gewoon een heeeel lekker soepje 😉

 

 

Nu het recept! 

Wortel Pinda Kokos soep

700 gr bospeen

1 ui

1 teen knoflook

1,5 liter groente bouillon (biologisch)

flinke hand pinda’s (ongezouten)

2 tl sambal

1 el kerriepoeder

1 el olijfolie

kokosmelk naar smaak

beetje basilicum als garnering

peper&zout

  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Bak deze kort in de olijfolie.
  • Snijd ondertussen de wortels klein, voeg deze toe bij de ui en knoflook.
  • Bak dit kort. Voeg dan de bouillon toe.
  • Laat dit geheel ongeveer 15 min koken op laag vuur.
  • Breng eventueel op smaak met peper&zout.
  • Voeg 1 tl sambal toe en de pinda’s. Pureer de soep.
  • Schenk de soep in de kommen.
  • Klein scheutje kokosmelk, beetje sambal en maak af met wat basilicum.

Enjoy! – Jess

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...