Paprika Wel Of Niet Gezond?

Paprika vind ik erg lekker maar is het ook gezond?

 

Elke week ga ik (foodie en gastblogger Anneloes) een voedingsmiddel onder de loep nemen. Hoe gezond is een voedingsmiddel en wat zit er allemaal in? Daarnaast zal ik ook een lekker recept met jullie delen. Deze week neem ik de paprika onder de loep, één van mijn favorieten!

 

paprika

 

Ken je dat gevoel? Dat je een heerlijke knapperige paprika aan het eten bent. Heerlijk zoet en met een mooie diepe kleur. Genieten toch? De paprika komt uit landen die rond de Middellandse zee liggen. Tussen de maanden april en november komen ze uit de kassen in Nederland.

 

Wist je dat de rode wel 2 keer zoveel vitamine C bevat als de groene. Zo bevat de groene 71 mg vitamine C en een rode wel 150 mg vitamine C. Dit geldt alleen als je de paprika rauw eet. Wanneer je gaat bakken of koken gaat er wat vitamine C verloren. Vitamine C is een in wateroplosbaar vitamine en kan niet zo goed tegen verhitting.

 

‘Een rode paprika bevat ruim twee keer zoveel vitamine C dan een groene paprika’.

 

Naast vitamine C bevat deze voedzame groente nog meer vitamines. Zo zit er bijvoorbeeld ook veel betacaroteen in. Dit is een voorloper van vitamine A (pro-vitamine) en als je lichaam vitamine A nodig heeft zet het betacaroteen om in vitamine A. Deze vitamine zorgt voor gezonde ogen, gebit, slijmvliezen en huid. Lees hier meer over vitamine A.

 

Vitamine E is ook veelvuldig aanwezig. Zo zit er ongeveer 18 mg vitamine E in en dat terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E 10,5 gram is, dus je krijgt al een groot gedeelte van je vitamine E binnen. Vitamine E is een krachtige antioxidant (biedt bescherming) en zorgt ervoor dat het verouderingsproces iets minder snel verloopt. Ook zorgt het ervoor dat vrije radicalen minder goed hun werk kunnen doen in ons lichaam. Hier vind je een super olijfolie, een goede bron van vitamine E.

 

Bewaar- en eettips

Een paprika kan  je het beste in de koelkast bewaren. Koop het liefst een paprika zonder deukjes en die mooi egaal en glad is. Zo kan je de paprika tot wel 7 dagen bewaren en zelfs 12 maanden in de diepvries. Je moet hem wel even goed wassen voor gebruik, en het liefst eerst in azijn water laten weken (10 a 15 min). Halveer de paprika en haal de zaadlijsten uit het binnenste deel. Wanneer je de paprika wil koken, dan kook je deze ongeveer 8 minuten. Je kan het natuurlijk ook rauw eten (extra veel vitamine C) of roerbakken.

 

Máár er zit ook een keerzijde aan dit verhaal. Want, zoals we vaker vertellen, ieder mens is uniek en wat voor de een werkt…hoeft voor een ander niet te werken. Paprika valt onder de nachtschade familie. Het kan dus zijn dat je dit niet goed verdraagt. Meer daarover lees je hier: artikel.

 

 

Tot slot een heerlijk recept!

Rode paprika soep

Recept voor 2 personen
Tijd: 15 min.

Inspiratiebron

Benodigdheden:

1 paprika (of 2)

2 geroosterde paprika’s uit een pot

200 gr tomatenblokjes

1 el Italiaanse kruiden

zout/peper

1 tl paprikapoeder

1 ui

400 ml water

1 bouillonblokje (tuinkruiden)

 

Bereiding:

Voor dit soepje kan je ‘ gewone ‘ paprika’s en geroosterde paprika’s gebruiken. Snijd de paprika’s en ui in stukjes, giet wat olie in de pan en bak de ui en paprika 2 minuten. \voeg daarna de tomatenblokjes, kruiden, water en het bouillonblokje toe.
Laat dit ongeveer 10 minuutjes op het vuur staan en pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Wil je er graag wat vlees bij eten? Voeg dan wat gehaktballetjes toe.

 

Liefs Anneloes