Winter recepten
De dagen worden weer korter en kouder. Hoog tijd om weer andere recepten te maken. Weg met de slanke salades en andere lichte maaltijden. We gaan weer stevige maaltijden maken, maar die uiteraard wel gezond zijn. In dit blog ga ik je tips geven voor verwarmende recepten. Zo kom jij de koude maanden wel door.
Dit soepje is erg gezond. Gember is familie van Kurkuma en werkt ontstekingsremmend, is het goed voor de bloedcirculatie en heeft het een ontgiftende werkring. Ben je misschien grieperig of heb je last van een verkoudheid? Eet dan zeker deze soep, je voelt je snel weer beter.

foto: www.ilovedetox.nl
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 750 gram wortels (klein gesneden)
- 1 rode ui (in stukken)
- 2 knoflooktenen (klein gesneden)
- 4 cm verse gember (klein gesneden)
- 2 tl kurkumapoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- Mespuntje cayennepeper
- 2 el kokosolie
- 1 liter water
- Zeezout en zwarte peper ( naar smaak toevoegen)
- Platte peterselie (garnering)
Ingrediënten cashewnotensaus
- 150 gram ongezoute cashewnoten (2 uur geweekt in water)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 2 tl citroensap
- 180 ml water
- Zeezout
Bereiding
Cashewnotensaus;
Mix de cashewnoten met de knoflook, citroensap, zout en water in een keukenmachine tot een gladde emulsie. Voeg naar smaak wat extra zout of knoflook toe.
Bereiding soep;
Smelt de kokosolie in een pan en fruit de ui hierin. Voeg daarna de knoflook, gember, kurkuma, kaneel, cayennepeper en zout toe.
Roer dit door en voeg vervolgens de wortels en het water toe. Laat dit voor 20 minuten pruttelen. Als de wortels gaar zijn, pureer je het mengsel met een staafmixer (of blender). Voeg dan de helft van de cashewnotenpasta toe en warm dit nog 10 minuten op.
Hierna kan je de garnering toevoegen en nog een eetlepel cashewnotensaus. Eet smakelijk
Boerenkool kan natuurlijk niet missen bij de hartverwarmende recepten. Deze soep is vrij van granen, bonen of peulvruchten maar toch heerlijk vullend en voedend voor in de winter.

foto: www.ilovedetox.nl
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 el kokosolie
- 1 prei (in dunne ringen)
- 2 stengels bleekselderij (in boogjes gesneden)
- 1,25 liter groentebouillon
- 1 courgette (in stukjes gesneden)
- 350 gram zoete aardappel (in stukken en met schil)
- 150 gram verse boerenkool
- 150 gram ongezouten cashewnoten (1 uur geweekt in water)
- Zout en peper naar behoefte
Bereiding;
Verhit de kokosolie in de pan en voeg vervolgens de prei en bleekselderij toe. Fruit dit ongeveer 4-6 minuten totdat de prei zachter wordt. Schenk de bouillon erbij en voeg de courgette, zoete aardappel en boerenkool toe. Breng dit geheel aan de kook voor 15-20 minuten (ondertussen het vuur iets lager zetten).
In de tussentijd kan je de cashewnoten fijn malen in een keukenmachine. Wanneer deze zijn fijngemalen kan je ze even in een schaaltje doen en de soep in de keukenmachine fijnmalen tot een gladde soep. Schenk de soep in 4 kommen en strooi de gemalen cashewnoten en peper en zout naar smaak toe. Eet smakelijk.
Knolselderij is net zoals boerenkool een ideale wintergroente. Deze soep is heel erg vullend en bijvoorbeeld erg lekker samen met lijnzaadcrackers.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 250 gram knolselderij (geschild in blokjes)
- 1 el kokosolie (ontgeurd)
- 1 prei (in ringen)
- ½ bloemkool (in roosjes gesneden)
- 1 zoete aardappel (geschild en in blokjes)
- 500 ml bouillon
- 100 gram champignons (in kwarten gesneden)
- Zout en peper naar smaak
- ¼ tl gedroogde rozemarijn
- ¼ tl gedroogde tijm
Bereiding;
Verhit de kokosolie in eenpan en bak hierin de knolselderij, prei, bloemkool, zoete aardappels in champignons in. Schenk na 2-3 minuten de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg hierna de rozemarijn en tijm toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken. Hierna kan je de soep pureren met een staafmixer totdat er een glad geheel ontstaat. Breng dit op smaak met peper en zout.
Appeltaart, wie houdt er niet van? Deze taart kan eigenlijk elk seizoen wel, maar in de winter smaakt die misschien wel extra lekker na een lange wandeling door de kou. Wanneer ga jij deze maken?
Ingrediënten (voor 1 taart)
Voor het deeg
- 400 gram amandelmeel
- Rasp van 1 citroen (liefst biologisch)
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- Snufje zout
- 125 gram kokosolie (ontgeurd)
- 2 eieren
Voor de vulling
- 1 kg appels
- 150 gram rozijnen
- 5 tl kaneel
- Sap van 1 citroen
Bereiding;
Verwarm de oven eerst voor op 170 graden Celsius. Wel daarna de rozijnen in water voor 15 minuten. Schil de appels en snijd deze in dunne plakjes. Meng vervolgens in een kom de citroensap, kaneel, rozijnen met de appels laat dit staan.
Vervolgens mix je de amandelmeel, citroensap, kokosbloesemsuiker, zout, eieren en de gesmolten kokosolie samen tot er een kleverig deeg ontstaat. Nu kunnen we dit mengsel in de taartvorm doen, maar houdt 250 gram apart! Wanneer je de bodem in de springvorm hebt gelegd kan je het appelmengsel erover heen strooien. Pak het overgebleven deeg. Rol hier slierten van en leg deze op de taart en druk ze goed gaan. Maak er een mooie geruite vorm van. Bak vervolgens de taart in 60 minuten goudbruin. Eet smakelijk.
Het bekendste toetje van Nederland, vanillevla! Zelf at ik dit vroeger maar al te vraag. Helaas zit er ontzettend veel toegevoegde suiker in en is het dus niet het gezondste toetje wat je kan bedenken. Daarom een recept om zelf vanillevla te maken.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 300 ml amandelmelk
- 200 ml kokosmelk
- 1 tl vanillepoeder
- Snufje zout
- 3 el honing
- 2 eierdooiers
- 40 gram arrowrootpoeder
Bereiding;
Doe de amandelmelk, kokosmelk en de vanillepoeder in een pannetje en breng dit met een snufje zout aan de kook (zet het vuur laag). Voeg vervolgens de eierdooiers, arrowrootpoeder en honing toe en mix met een staafmixer tot een glad mengsel. Klop dit mengsel vervolgens nog even met de garde terwijl het nog zachtjes kookt. Giet het vla mengsel in een kom, bedek de oppervlakte met plastic folie en laat de vla afkoelen. Wanneer de vla is afgekoeld is het belangrijk om de vla nog even te kloppen en kan je het serveren. Eet smakelijk.
Geniet ervan! Liefs Anneloes