Paleo En Sporten. Kan Dat?

paleo

Eten volgens een Paleo levensstijl en sporten, hoe doe ik dat?

 

Beweging, we weten allemaal dat het ontzettend belangrijk voor ons is. Er wordt ons geadviseerd om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, maar wat nou als je intensief sport én volgens een paleo levensstijl eet. Hoe combineer je deze twee dingen samen. In dit blog enkele tips om paleo te blijven eten en te sporten.

 

paleo

 

Ons lichaam heeft 3 stoffen nodig die ook wel macronutriënten genoemd worden. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Zonder deze drie grote grondstoffen zal ons lichaam niet optimaal kunnen functioneren. Wanneer je sport heb je deze drie stoffen ook hard nodig, maar in een andere verhouding dan iemand die niet sport.

 

paleo

 

Koolhydraten;

Koolhydraten zijn ontzettend belangrijk voor ons lichaam en ook om energie te creëren. Dus je begrijpt vast wel wanneer je veel sport dat je lichaam deze koolhydraten ook zeker nodig heeft. Goede bronnen van koolhydraten (lees; langzame koolhydraten) vind je o.a. in zoete aardappel, pompoen, pastinaak en bieten. Fruit bevat ook koolhydraten in de vorm van vezels. Hoeveel fruit bij jouw lichaam past? Dat is per persoon verschillend. De genoemde voedingsmiddelen geven je voldoende energie en bevatten een goede verhouding langzame en snelle koolhydraten.

Lekker recept voor zoete aardappel burgers vind je hier!

 

Eiwitten;

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Het hele lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Dus ook je spieren. Daarom heb je als intensieve sporter extra eiwitten nodig. Eiwitten zijn van belang om je spieren te laten groeien en te laten herstellen na een training. Eiwitten zitten vooral in vlees, gevogelte, zaden, noten en vis. Vind je het moeilijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, kies dan voor een eiwitpoeder. Uiteraard ligt de voorkeur om de kiezen voor echte voeding.

 

Vetten;

Vetten zijn net zoals koolhydraten een brandstof voor ons lichaam. Daar gaat de voorkeur ook naar uit als je het snelste energie wilt genereren. Daarnaast leveren vetten ook belangrijke vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft om te blijven functioneren én kun je door vet toe te voegen aan een gerecht, de in vet oplosbare vitaminen (A,D,E,K) beter opnemen. Een extra voordeel is dat vetten zorgen voor een verzadigingsgevoel en het maakt gerechten ook gewoon lekker.  Kies hierbij het liefst voor dierlijke vetten zoals eigeel, visolie, vlees, vette vis en ghee of plantaardige vetten zoals noten, olijfolie, olijven, sesamzaadjes en avocado’s. Het gebruik van Omega-6 oliën kan je het best vermijden (zonnebloemolie), omdat Omega-6 bepaalde ontstekingsreacties in het lichaam op gang kan brengen.

 

Sinds augustus 2016 ben ik werkzaam als voedingscoach. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier om contact met ons op te nemen.

 

Liefs,

Anneloes

 

 

.

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...