Lactose Intolerantie, Hoe Herken Je Dat?

lactose

 

“Ik heb een lactose intolerantie”. Je hoort steeds meer mensen dit zeggen. “Melk de witte motor”. Wie kent deze uitspraak niet? In Nederland zijn wij allemaal opgegroeid met het idee dat zuivel goed voor ons is en dat het hoort in ons dagelijkse voedingspatroon. Toch is zuivel – en dus ook melk niet goed voor iedereen. Hoe dat komt leg ik je uit in dit blog.

 

In Nederland heeft tussen de 9 en 12 procent van de bevolking een lactasedeficiëntie. Konden de meeste van ons als kind zuivel nog wel verteren, is de kans groot dat dit op latere leeftijd niet meer kan. Om uit te leggen hoe dit kan, eerst een klein lesje chemie. In zuivel zit de suiker lactose (melksuiker) die je als kind kan verteren, omdat je dan voldoende van het enzym lactase bevat. Lactase breekt  de melksuiker lactose af in glucose en galactose die in je lichaam opgenomen worden. Als volwassene is de kans groot dat er minder of geen lactase  in je lichaam zit, waardoor je dus lactose niet goed/of helemaal niet meer kan verteren en er dus sprake is van lactose-intolerantie/lactasedeficiëntie.

 

lactose intolerantie

https://www.minusl.nl/lactose-intolerantie/wie.html

 

Wanneer heb je extra kans op een lactose-intolerantie?

Lactose intolerantie komt vooral voor bij mensen van Etnische afkomst. Zo is 90 tot 100% van de mensen uit Azië lactose-intolerant, terwijl dit percentage aanzienlijk lager is bij Noord-Europeanen. Daarnaast zijn de ziekte van Crohn, coeliakie, ondervoeding, allergische voedselovergevoeligheid en de ziekte van Whipple riscofactoren om de een lactose-intolerantie te ontwikkelen. Al deze factoren hebben een verschillende vorm van lactose-intolerantie:

 

  1. Primaire lactasedeficiëntie: dit is de meest voorkomende vorm. De vorming van het enzym lactase neemt af, nadat er geen moedermelk meer in de voeding voorkomt. Dit kan gebeuren tussen het tweede en twintigste levensjaar. Het komt bij een groot deel van de wereldbevolking voor.
  2. Alactasie: dit is een zeer zeldzame vorm die erfelijk is. Bij deze vorm wordt er zeer weinig of helemaal geen lactase meer aangemaakt. Het gevolg is waterdunne diarree die in de eerste tien levensdagen optreedt als de zuigeling moedermelk of lactose bevattende zuigelingenvoeding krijgt.
  3. Secundaire lactasedeficiëntie: deze vorm kan verschillende oorzaken hebben: beschadiging van de darmen (coeliakie), bacteriële overgroei in de dunne darm of vergiftiging van medicijnen of alcohol. Wanneer de darmwand weer herstelt wordt, komt de productie van lactase meestal helemaal of voor een gedeelte terug.

 

Zo is 90 tot 100% van de mensen uit Azië lactose-intolerant”.

 

Wanneer weet ik of ik lactose-intolerant ben?

Om te weten of jij zuivel kan verdragen, kan je natuurlijk eerst nagaan of je klachten ervaart na het eten en/of drinken van zuivelproducten. Is dit het geval dan zijn er verschillende testen die je kan uitvoeren om er zeker van te zijn of jij lactose-intolerant bent of niet.

 

  1. Bij deze test wordt er gemeten of je meer waterstof uitscheidt dan normaal. Wanneer je lactose niet verteert zal er meer waterstof in je adem zitten.
  2. Lactose-tolerantie test. Bij deze test wordt er gemeten hoe je bloedsuiker gehalte verloopt na het consumeren van lactose.
  3. DNA-test. Hier worden wat cellen van het wangslijmvlies gebruikt om te kijken of je lactose-intolerant bent.
  4. Dunne darmbiopsie. Bij een darmbiopsie wordt een stukje darm bekeken om te kijken of er afwijkingen plaats vinden. Deze methode is niet altijd betrouwbaar, omdat de afwijkingen onregelmatig en plaatselijk op de darm zitten en daarom is het niet altijd duidelijk of er sprake is van lactose-intolerantie of niet.
  5. Diagnostisch dieet. Als de bovenstaande testen niet volledig duidelijkheid geven kan er altijd nog gekozen worden voor en diagnostisch dieet. Hierbij worden producten die lactose bevatten volledig uit de voeding weggelaten. Als dit er niet voor zorgt dat de klachten minder worden is er geen sprake van lactose-intolerantie. Worden de klachten wel minder dan wordt lactose na een bepaalde tijd weer geïntroduceerd in de voeding om te kijken of er weer klachten ontstaan.

 

 

Ik hoop je op deze manier wat meer duidelijkheid te geven over zuivel en lactose-intolerantie. Ben jij lactose-intolerantie of heb je het idee dat je geen zuivel kan verdragen? Miss Natural heeft hier ook een blog over geschreven mocht je nog meer informatie willen over waarom melk niet voor iedereen gezond is.

 

Liefs,

Anneloes

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...