Hoe en waar doe ik boodschappen?

Italiaanse kruiden

Boodschappen doen. We doen het allemaal en toch heeft iedereen zijn of haar eigen manier.

 

Laatst kwam mijn vriend thuis en vertelde dat zijn vader een ‘nieuwe manier’ van boodschappen heeft gevonden. Namelijk, alleen kopen wat in de aanbieding is. Of het meeste dan…

Dat bracht mij op het idee om dat ook te doen!

 

Ik doe mijn boodschappen bij verschillende winkels en supermarkten. Als eerste de Ekoplaza. De Ekoplaza heeft veel verantwoorde producten waar ik heel blij van wordt. Het is wel wat duurder vaak. Dus daar maak ik mijn afweging ook in. Hieronder vind je een lijstje met boodschappen tips, en daaronder een heerlijk recept!

 

 

  • Neem een tasje mee! Of zorg dat je zo’n handig opvouwbaar tasje bij je hebt, die je makkelijk in je handtas of rugzak mee kan dragen. Gezonder voor het milieu en een kleine moeite.

 

  • Ga op zoek naar aanbiedingen en laat je creativiteit daardoor ook prikkelen. Koop een keer iets nieuws omdat het in de aanbieding is. Producten gaan tegen kleine prijsjes weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Vaak prima om nog te gebruiken en zonde om weg te gooien.

 

  • Het komt ook wel voor dat prijzen van dezelfde soort producten verschillen per winkel. Gebruik je een bepaald product regelmatig dan is het de moeite waard om uit te zoeken in welke winkel dit het goedkoopst wordt aangeboden.

 

  • Tja wél of niet biologisch. Het blijft een lastig iets voor veel mensen. Want ja, wat is nu écht biologisch of ‘diervriendelijk’? Sommige producten worden bestempeld met ‘natuurlijk’, ‘biologisch’, of bijvoorbeeld ‘bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten’. Helaas is dit niet altijd juist en wordt er veel gesjoemeld in de wereld van voeding. Geloof dus niet alles meteen en ga zelf op onderzoek uit. Wat ik bijvoorbeeld doe is fruit met dikke schil niet bio kopen en fruit met dunne schil wel. Omdat ik daar de schil van eet. Mijn vlees haal ik bij een scharrelslagerij of bij de boer. Eieren bij de Ekoplaza. Producten uit Spanje en China probeer ik te vermijden (daar worden hoge percentages aan pesticiden op voedsel gevonden). Ook probeer ik met de seizoenen mee te eten, wat vaak goedkoper is.

 

  • De kleinere ondernemingen ondersteunen. Het is niet altijd haalbaar maar ik ga graag naar de Turkse supermarkt bij ons in de buurt. En probeer zo min mogelijk online te bestellen, zodat de winkels die fysiek staan, ook blijven bestaan.

 

  • Vlees, gevogelte en vis kun je ook in de aanbieding kopen. Als je het bij thuiskomst invriest is het één maand houdbaar. Óok als de datum anders zegt 😉

 

 

 

Recept: Kippendij met pancetta, afgeblust met witte wijn (2 personen)

Vandaag heb ik mij laten leiden door aanbiedingen in de Ekoplaza. De pancetta en kippendijtjes waren in de aanbieding.

 

Ingrediënten

2 stuks Kippendij

2 reepjes Pancetta

Handje Italiaanse (vers niet droog) kruiden, klik hier voor de kruiden

2 uien

2 teentjes knoflook

1 wortel

Klein flesje witte wijn

Roomboter

Zout/peper

Prikkertjes

 

Bereiding

 

  • Snijd de ui en knoflook fijn
  • Schil en snijd de wortel in grove stukken
  • Verwarm een koekenpan met een flinke klont roomboter
  • Fruit de ui, knoflook en wortel
  • Pak nu de kippendij, pancetta, Italiaanse kruiden, zout, peper en prikkertjes
  • Trek de kippendijtjes uit elkaar (zodat het een lange lap wordt die gevuld kan worden)

 

kippendij

 

  • Bestrooi met zout en peper
  • Leg in beiden kippendijtjes de Italiaanse kruiden

 

Italiaanse kruiden

  • Rol dicht
  • Bindt nu de pancetta eromheen en zet vast met prikkertjes
  • Braad in een aparte koekenpan, totdat de pancetta bruin gekleurd is
  • Voeg nu bij de ui/knoflookmengsel in de andere pan
  • Blus af met ½ flesje witte wijn en doe de deksel erop, vuur op laagste stand
  • Laat een half uurtje pruttelen
  • Serveer met rijst en een groene salade

 

 

 

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...