Recept Koekjes Met Teffmeel En Appel

teff koekje

Teff

Het aanbod van glutenvrije producten in de winkel stijgt. Dit is natuurlijk erg leuk, maar wat kan je allemaal doen met deze producten en wat zijn de eigenschappen. Deze keer gaan we kijken naar teff. Wat is teff, wat doet het voor je en wat kan je ermee maken.

Teff is een grassoort uit Ethiopië en Eritrea. Het klinkt misschien gek, een grassoort, maar alle granen zijn eigenlijk grassoorten. De zaden van deze grassoorten kunnen wij, als mensen, verteren. In Ethiopië gebruiken ze het grassoort al heel lang, terwijl het in Nederland pas sinds 2001 teff verbouwd. Het is veel gezonder dan tarwe of mais.

In teff zitten veel vezels, en er bestaat alleen maar volkoren teffmeel. Dit komt omdat de graszaadkorrel van teff heel klein is en dus moeilijk te pellen is. Teff is een goed alternatief voor tarwe. Er zitten geen gluten in deze graanvervanger. Het verteerd langzamer, waardoor je lang een vol gevoel hebt en het heeft een lage glycemische index (langzame stijging en daling van je bloedsuikerspiegel)

teff

 

Wat zit er allemaal in?

Een portie (150 gram) zit bomvol vezels, wel  50% van de ADH van vezels per dag. Het bevat veel hoge waardes aan vitamines (B6, B2, B5 en vitamine K) en mineralen (mangaan 892% ADH, magnesium, fosfor, koper, zink, kalium, seleen en calcium). Tevens bevat het veel eiwitten, waardoor het een goede vervanger is voor dierlijke eiwitten.

 

Wat kan je met teff doen?

Je kan teff als meel gebruiken, en goed te combineren met andere meelsoorten zoals boekweitmeel. Lekker om pannenkoeken mee te bakken, muffins, koekjes of een heerlijke papje. Ook is het te gebruiken als bindmiddel voor sauzen, soepen of jus.

 

Recept : Easy teff cookies

Een heel simpel recept waar je maar heel weinig ingrediënten voor nodig hebt.
100-150 gram teffmeel (ligt eraan hoe stevig je de koekjes wilt)

1 appel

1 sinaasappel

 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Doe de appel en de uitgeperste sinaasappel in een blender samen het teffmeel en mix het tot een gladde, maar stevige massa. Verdeel het over een bakplaat in ongeveer 7-8 koekvormpjes. Zet het voor 15 minuten in de oven en dan smullen maar!

Enjoy,

Liefs Anneloes

teff teff koekje teff meel

 

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...