Grieks Koken Met Manolis

grieks koken

Geheime Griekse recepten

Een tijdje geleden kreeg ik het idee om op zoek te gaan naar authentieke recepten. Net zoals we die kennen uit de oer Hollandse keuken. Recepten die vaak alleen binnen de familie worden doorgegeven. Dit keer staat Griekenland centraal. Grieks koken met een echte Griek.

 

Vanuit huis

Vanuit huis heb ik kennisgemaakt met verschillende soorten keukens. Mijn vader was geen chef-kok maar had een drietal gerechten waar hij heel goed in was. Dat waren de pasta’s (en dan zonder saus maar met véél knoflook en olijfolie), salades en een goed stuk vlees. Oh ja… en zijn tonijnsalade was ook om van te smullen! Helaas leeft mijn vader niet meer, maar heb ik zijn liefde voor lekker eten wel meegekregen.

Mijn moeder is een keukenheld als het gaat om stoofgerechten, een goede pasta bolognese, cottage pie en goddelijke desserts…

Het grappige is dat ondanks ik weinig Hollands gegeten heb vroeger, ik dat wel heel lekker vind. Ik word blij van stamppot en een gevulde erwtensoep!

 

Manolis

Afijn om even terug te komen bij mijn zoektocht naar authentieke recepten: een tijd geleden kwam ik in contact met Francisca van der Steen. Francisca heeft al mijn website teksten geredigeerd. We leerden elkaar steeds beter kennen en zo kwam ik erachter dat haar man uit Griekenland komt. Wat leuk, dacht ik! Wie weet kan ik met hem de keuken in en nieuwe Griekse recepten leren koken. En inderdaad een paar weken later stonden Manolis en ik samen in de keuken.

grieks koken

 

Manolis is een hele lieve man die me onwijs veel deed denken aan mijn eigen vader. Graag aan het woord en héél serieus als het gaat om iets over willen brengen. Manolis is eigenlijk Grieks dansleraar van beroep, maar hij heeft ook zijn koksdiploma en had zijn eigen restaurants op Lesvos, het eiland waar hij geboren en getogen is. Goed luisteren en kijken was het devies! Dat geldt voor zowel zijn danslessen als tijdens deze kookles. Manolis heeft leren koken op een schip. Hij was daar assistent kok en vond het erg leuk om te doen. Hij vindt kip niet lekker, knoflook al helemaal niet en er wordt nooit iets weggegooid aan voedsel.

Manolis: ‘Om kok te worden heb je lef nodig. Het vraagt om fantasie en niet bang zijn om te experimenten met ingrediënten. Als jij degene bent die in de keuken staat te koken, dan beslis jij over het eindresultaat. Vind je het gerecht te flauw? Dan voeg je zout toe. Mis je rode peper? Dan voeg je die toe. Je kunt niet met iedereen rekening houden.’

grieks koken

 

Ook vertelde hij dat hij bakken (taarten ed.) niet zo leuk vindt (net als ik). Het gaat allemaal om grammen, millimeters. Koken is meer met gevoel bezig zijn. ‘Koken brengt vreugde. Even uit je hoofd zijn.’  Ja, daar kan ik mij wel in vinden.

We hebben een voor-, hoofd- en nagerecht gemaakt. Ik ben niet een moeilijke eter maar ik heb bijvoorbeeld wel veel moeite met het eten van kaas. En wat eten Grieken graag? (Schapen- en geiten)kaas! Haha. Ik heb één regel als het gaat om eten: je proeft álles! Dus ja, ik werd uitgedaagd om het voorgerecht te proeven: Stuffed peppers.

grieks koken

Ik heb het geproefd. En nee, niet helemaal mijn ding. Dus op naar het hoofdgerecht. Het hoofdgerecht bestond uit gehakt, rijst, ei, brood, selderij en een zelfgemaakte bouillon van allerlei verschillende kruiden en specerijen. Een bouillon aangemaakt met o.a. citroensap. Het geeft een friszurige smaak aan het vlees. Heel verrassend en erg lekker. Manolis vertelde dat dit gerecht een Grieks familiegerecht is. Je vindt dit gerecht niet zo snel in een restaurant.

grieks koken

 

Tot slot het dessert. Wat me opviel tijdens het koken is dat daar een drankje bij hoort. Een lekker koud biertje, afgewisseld met een shotje ouzo. Vooral de tijd nemen en lekker relaxen terwijl je kookt. Het dessert was een mix van gedroogde vijgen, kaneel  en noten.

grieks koken grieks koken

 

Mijn ontmoeting met Manolis was erg leuk en ik heb weer nieuwe smaken en technieken mogen leren. Het geheime recept gebruiken we tijdens de kookworkshop: Grieks koken. Aankomende tijd zal ik vaker de keuken induiken om nog meer geheime recepten te verzamelen… stay tuned 🙂

Kalí órexi! Eet smakelijk…

Heb jij een moeder, vader, oma, opa, vriend of vriendin met internationale roots en in het bezit van authentieke recepten? Laat dan een berichtje achter!

Wil je meer weten over Grieks dansen en de Griekse cultuur, neem dan een kijkje op de website van Manolis Iskis: www.iskisdancing.nl

 

 

 

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...