Glycemische Lading, Wat Is Dat?

banaan

Glycemische lading, wat is dat?

De meeste van ons kennen de glycemische index (GI) wel. De GI is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm verteerd worden om uiteindelijk als glucose (brandstof) in het bloed te worden opgenomen. Als een voedingsmiddel een hoge GI heeft, betekent dit dat het snel in het bloed wordt opgenomen en dus snel energie geeft. Denk hierbij aan croissantjes, brood of aardappels. Alleen heeft de GI één ding waar vaak geen rekening mee wordt gehouden, want de GI kan je alleen gebruiken als maatstaf indien je het voedingsmiddel “alleen”  eet. Dus daarbij eet je niks anders. In de praktijk eet je vaak meerdere voedingsmiddelen samen, daarom kan je soms beter gebruik maken van de glycemische lading. En ook een andere portie.

 

De bloedsuikerspiegel laten stijgen

De glycemische lading is een formule waarmee je nauwkeuriger kan meten in hoeverre een bepaald voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel laat stijgen. De glycemische lading houdt namelijk rekening met de volgende dingen: Hoeveelheid koolhydraten in een portie en de hoeveelheid van het totale product.

 

insuline

Insuline is de sleutel waardoor een koolhydraat (in dit geval een sneetje brood) de cel in kan en als energie kan dienen (in dit geval snelle energie die niet langdurig is)

 

Voorbeeld

Dit klinkt misschien nog een beetje onduidelijk, maar ik laat het even zien met een voorbeeld. Een wit stokbrood bevat per 100 gram product een GI van 95 (dit is dus een erg hoge GI, aangezien 100 het maximum is). Maar een portie wit stokbrood is ongeveer 30 gram (kijk naar wat je normaliter eet van een product), wat betekent dat de glycemische lading maar 15 is. In dit geval laat een wit stokbrood je bloedsuiker minder snel stijgen in vergelijking met de GI. Zo bevat 100 ml appelsap een GI van 44 (dit is een lage GI), maar een glas appelsap (250 ml) heeft een glycemische lading van 30. Het kan dus zijn dat soms de GI hoger is dan de glycemische lading of andersom.

 

De banaan

Een voedingsmiddel wat ik extra wil benadrukken is de banaan. Helaas wordt de banaan vaak beschreven als dikmaker, omdat het veel (fruit) suikers bevat. Het is dan ook logisch dat de banaan een GI heeft van 62 (hoog dus), maar een glycemische lading van 16. Dit valt dus weer reuze mee en is dus een heel stuk minder dan de GI.

 

 

glycemische lading

 

 

Tot slot

Wat ik met dit blog wil duidelijk maken is dat de GI vaak minder zegt over de stijging van je bloedsuiker in vergelijking met de glycemische lading. Wanneer je puur naar de GI zou kijken, zou je haast denken dat je beter voor een glas appelsap kan gaan dan een banaan. Terwijl een glas appelsap je bloedsuiker veel sneller laat stijgen dan een natuurlijke banaan.

 

Schema porties en waarden

 

VoedingsmiddelGI (glucose is 100)Portiegrootte (in grammen)Glycemische lading
Quinoa5315013
Havermout5525013
Cashewnoten27503
Wortels35802
Zoete aardappel7015022
Honing612512
Gedroogde dadels426018
Rozijnen646028
Appel361205
Peer381204
Vijgen616016
Sperziebonen301002
Aardbei401201

Bron 

 

Liefs Anneloes

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...