Etiketten lezen: Waar moet je op letten als je een etiket leest?

etiketten lezen

De enige manier om erachter te komen hoe gezond een product is, is door het etiket te lezen. Helaas wordt het door fabrikanten wel erg lastig gemaakt om dit te begrijpen. Ze gebruiken moeilijke woorden, schuilnamen en zetten kreten op een verpakking als 100% suikervrij, nu met extra calcium etc. Laat je hierdoor niet verleiden.

Je weet pas echt wat er in een product zit door zelf op inspectie te gaan. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij een etiket, zodat je in het vervolg beter voorbereid de supermarkt in gaat en gezonde keuzes kunt maken.

Het etiket

Het etiket bestaat uit 2 delen. De ingrediëntenlijst en de voedingswaarden tabel.

Ingrediëntenlijst

De ingrediënten lijst informeert je over wat er precies in een product zit. Fabrikanten zijn dit verplicht, dus je kan ervan uit gaan dat deze informatie klopt. Ze halen daarentegen wel trucjes uit om dit zo onbegrijpelijk mogelijk te maken.

2 feitjes om te onthouden zijn:

  1. Alle ingrediënten die op de ingrediëntenlijst staan zijn toegevoegd aan een product. Staat er vitamine C tussen de ingrediënten, dan is deze niet van nature aanwezig, maar is er kunstmatig aan toegevoegd. Een ander voorbeeld is suiker. Staat deze op de ingrediëntenlijst, dan is het altijd een geraffineerde suiker.

 

  1. De ingrediënten staan altijd op volgorde van hoeveelheid. Dat betekent dat het eerstgenoemde ingrediënt het meest aanwezig is in het product en het laatstgenoemde het minst. Staat er suiker als eerste genoemd, dan is dit dus een geraffineerde suiker waar het product grotendeels uit bestaat.Je kunt ervan uit gaan dat de eerste 5 ingrediënten het grootste deel van het product in beslag nemen.

Belangrijke ingrediënten om te vermijden zijn:

Geraffineerde suiker

Veel producten bestaan tegenwoordig uit geraffineerde suikers. Uit onderzoek blijkt dat wij dagelijks 122 gram suiker per persoon eten, terwijl een gezonde dosering suiker uitkomt op 25 gram. Dat is te veel, en dit zorgt ervoor dat we te maken hebben met gezondheidsproblemen.

Er bestaan veel schuilnamen voor suiker. Enkele voorbeelden zijn: Dextrose, Fructose(-stroop), Glucose(-stroop), Glucose-fructosestroop, Maltodextrine, Sacharose, Sucrose.

Een handig ezelsbruggetje: alles wat (naast suiker) eindigt op ose of de woorden siroop of stroop bevat is een geraffineerde suiker.

Zoetstoffen

Als er op een verpakking light of suikervrij staat, dan is de kans groot dat het product gezoet is met zoetstoffen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat het product gezond is en vermijd onderstaande zoetstoffen:

  • Acesulfaam-K (E950)
  • Advantaam (E969)
  • Aspartaam (E951)
  • Cyclamaat (E952)
  • Neohesperidine (E959)
  • Neotaam (E961)
  • Sacharine (E954)
  • Stevioglycosiden (E960)
  • Sucralose (E955)

E-nummers

Naast de zoetstoffen die ik hierboven hebt genoemd, wordt er nog veel meer gebruik gemaakt van toevoegingen om het product kleur te geven, langer houdbaar te maken etc.

Helaas is de lijst met e-nummer vrij lang. Hier benoem ik belangrijke e-nummers die ik je adviseer altijd te vermijden.

  • Smaakversterker Monosodium Glutamaat (MSG/ E621)
  • Kleurstoffen: E102, E104 en E110 (geel), E122, E124 en E129 (rood), E133 (blauw), E151 (zwart)
  • Conserveringsmiddelen: E320 (BHT en BHA) en E211 (Natriumbenzoaat)
  • Stabilisator: Calciumdinatrium EDTA (E385)
  • Emulgator: Polysorbaat (E432), Methylcellulose (E461)
  • Zwaveldioxide (E220)
  • Kaliumbromaat(E924)

Transvetten

Transvetten zijn bewerkte geharde vettten die schadelijk zijn voor je gezondheid. Het vergroot onder andere de kans op cholesterol problemen, hart- en vaatziekten, diabetes en allergieën.

Transvetten worden toegevoegd om de houdbaarheid van het product te verlengen. Omdat het goedkoper is dan gezonde vetten, wordt het aan veel producten toegevoegd. Je vindt transvet onder andere in halvarine, margarine, koek, cake, gebak, chips, fabrieksbrood, kant en klaar maaltijden, instant sauzen, bouillonblokjes en snacks uit de frituur.

Zie je onderstaande termen tussen de ingrediënten, dan zit er transvet in het product:

  • Geharde vetten
  • Geharde oliën
  • Gedeeltelijk geharde vetten en oliën
  • Gehydrogeneerde olie en vet
  • Margarine/Halvarine

Voedingswaarden tabel

De voedingswaarden tabel spreekt eigenlijk voor zich. Het geeft de voedingswaarden weer van het product.

Het is goed om te weten hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten, zout, vitaminen en mineralen er in een product zit, maar dit geeft geen garantie dat het een gezond product is.

Neem als voorbeeld suiker: Een gezonde dosering suiker is maximaal 25 gram per dag. Staat er in de voedingswaarden tabel dat het maar 7 gram suiker bevat, dan betekent het niet dat het product goed is.

Kijk in dit geval eerst naar de ingrediënten. Staat er tussen de ingrediënten suiker, dan komt deze 7 gram grotendeels uit geraffineerde suikers. Staat deze er niet tussen, dan komt deze 7 gram uit natuurlijke suikers en is het een gezondere keuze.

Aanvullende tips

  1. Hanteer een maximum van 5 ingrediënten en vermijd vooral allemaal moeilijke lange woorden.

 

  1. Lees altijd eerst de ingrediëntenlijst. Bevalt deze, kijk dan naar de voedingswaarden. Dit is vooral handig wanneer je een speciaal dieet volgt.

 

  1. Hoe meer je kiest voor volwaardige natuurlijke voeding, hoe minder je hoeft te letten op etiketten. Voeding dat geen geraffineerde suikers, conserveermiddelen, vulmiddelen, kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen bevat is beter voor je gezondheid.
  2. Download een etiket leeswijzer app voor op je mobiele telefoon. Twijfel je over een ingrediënt, dan kun je deze makkelijk opzoeken.

 

  1. Vindt op deze pagina inspiratie voor recepten dat alleen uit pure en onbewerkte producten bestaat.

 

Geschreven door Lynda van Leef Puur Natuur

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...