Courgette Pasta – Groente Pasta Met Tomatensaus

courgette pasta

Meer groente voor méér energie!

Als je groente zou ontleden dan vind je naast een heleboel vezels ook vitaminen en mineralen. Je kunt zelfs met kleuren spelen, door bijvoorbeeld rode bieten te gebruiken in een pannenkoekenbeslag of spinazie in een smoothie. Maar ook algen worden vaak gebruikt om hun gif groene kleur.

De vitaminen en mineralen in groenten ondersteunen o.a. de stoelgang, geven een energie boost en zorgen voor een gezonde huid.

 

Snelle en langzame suikers

Groente geven je voor langere tijd energie. Dit wilt zeggen: ze zorgen dat je voor langere tijd energie hebt en geen dipje ervaart. Producten die wel voor een dipje kunnen zorgen (ook wel bekend als de ‘after dinner dip’) zijn o.a.: wit brood, snoep, frisdrank, koffie, taart, gebak.. Zij geven snel energie maar niet voor lange duur. Zodra je in een dip raakt, weet je brein dat hij iets moet eten om weer snel energie te krijgen. Vaak grijp je dan naar een product wat minder gunstig voor je lichaam is zoals snoep, een kop koffie of een glas cola.

Snel energie… gevolgd door een snelle daling… moe, lusteloos, futloos, gapen etc. en je raad het al, je pakt weer iets suikerrijks. Dit is een vicieuze cirkel die je wilt vermijden.

 

Bedtijd

Tijdens de nacht wil je je bloedsuikerspiegel lekker rustig houden. Insuline die hierbij betrokken is, heb je ook nodig voor andere processen binnen het lichaam. Bijvoorbeeld het herstel van weefsel. Als je voor het slapengaan nog iets suikerrijks eet en niet meer beweegt dan zal je lichaam in de nacht bezig zijn om dit te verwerken. Insuline wordt dan minder – of helemaal niet meer – ingezet voor het herstellen van weefsel… Niet echt handig want je wilt tijdens het slapen herstellen en rusten.

Een van de manieren om dit te doen is pasta vervangen met groente pasta. Je krijgt een bommetje vitaminen, mineralen en vezels binnen, alles wat nodig is om het herstel binnen het lichaam te ondersteunen. Ik deel vandaag een heerlijk voedzaam courgetti recept met jullie! Enjoy!

 

Courgette pasta met tomatensaus

Pasta

1 courgette

Olijfolie

Zout en peper

Spirelli, koop hier

  • Schil de courgette alleen als je deze niet biologisch is, anders laat je de schil eraan zitten
  • Draai als een potlood door de spirelli, tot je niet meer verder kunt
  • Besprenkel met wat olijfolie, zout en peper en zet opzij

 

Tomatensaus

3 eetl rode wijn

2 eetl olijfolie

2 ui

2 pakken passata tomaten

4 blikjes tomatenblokjes

2 bouillonblokje

Fles rode wijn

 

  • Bleekselderij, wortelen en paprika klein snijden
  • Ui snipperen en ui fruiten in milde olijfolie of een beetje roomboter, ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur
  • Voeg nu bleekselderij, wortel en paprika toe
  • Vervolgens tomaatblokjes, passata (met vocht) en bouillonblokje toevoegen
  • Voeg tot slot de rode wijn toe en breng op smaak met zout en peper
  • Optioneel: gebakken champignons toevoegen

 

Serveer de tomatensaus samen met de courgette pasta. Maak af met wat Parmezaanse kaas, noten/zaden en/of verse kruiden.

 

Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over groenten en koken met groenten? Kom dan naar onze kookworkshop Vegetarisch Genieten op 17 maart 2019!

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...