Blog van Patricia: Waarom is maagzuur belangrijk voor ons lichaam?

Maagzuur, ik denk dat iedereen er wel mee bekend is.

Maar wat is maagzuur nou eigenlijk? En is het ergens goed voor?

 

Maagzuur is een zure vloeistof die bedoeld is om ons voedsel snel en doeltreffend te verteren.  Maagzuur wordt door onze maagwand gemaakt. Onze maag heeft een soort vloerkleedje van een dikke slijmlaag die de maag goed beschermd tegen het zuur.  Echter onze slokdarm heeft dit vloerkleedje niet en is daarom erg kwetsbaar voor het zuur. Daarom zit er tussen onze slokdarm en maag een afsluiting die alleen open gaat wanneer wij een hap voedsel nemen en daarna meteen weer dicht gaat.

 

Maar soms werkt onze afsluiting niet goed genoeg, waardoor er zuur uit de maag terug stroomt naar de onbeschermde slokdarm. Dit kan o.a. het bekende branderige gevoel geven!

 

Brandend maagzuur is geen prettig gevoel, en het is ook iets wat niet omhoog zou moeten komen. We hebben we ons maagzuur wel echt nodig maar dan in onze maag. En last hebben van maagzuur, duidt vaak op een maagzuur tekort en niet aan een teveel…

Maagzuur bestaat uit een aantal verschillende stoffen

  • Zoutzuur : het zoutzuur in maagzuur zorgt ervoor dat de groei van vreemde bacteriën en schimmels die wij door ons voedsel binnen krijgen wordt afgeremd.
  • Spijsverteringsenzymen : spijsverteringsenzymen in maagzuur maken een begin met de vertering van ons voedsel. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten.
  • Intrinsic factor : deze stof is noodzakelijk voor de opname van vitamine B12 uit ons voedsel.

Als je niet voldoende maagzuur produceert kan het misgaan met je eiwit vertering, opname van vitamine B12 en mineraalhuishouding. Niet zo handig dus.

Nog meer maagzuurproductie verlagende producten zijn;

  • Bewerkte suikers
  • Melk
  • Tarwe

suiker3

 

Wanneer wij last hebben van brandend maagzuur wordt er al snel naar de maagzuurremmers gegrepen.  ‘Zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen’. Ja, wie kent de bekende reclame nou niet?

Maar is het eigenlijk wel verstandig om maagzuurremmers in te nemen?

Maagzuurremmers remmen de productie van ons maagzuur (wat wij nodig hebben) af.  Op den duur raakt je spijsvertering zowel in je maag als in je darmen van slag door een te kort aan maagzuur.  En loopt je lichaam door dat te kort ook voedingstoffen mis. Wat later voor nog meer problemen kan zorgen! Maar ook geeft het vrij spel aan schimmels, parasieten en bacteriën om de maag te passeren en zich te manifesteren in de darmen.

Met maagzuurremmers bestrijd je de symptomen even maar pak je de echte oorzaak niet aan.

Heb jij veel last van maagzuur? En weet je niet hoe je dit zelf kun oplossen. Schroom dan niet om contact op te nemen met Young Voedingsadvies. Vaak is het aanpassen van een leefstijl (voeding, beweging en mentaal) het sleuteltje voor het laten verdwijnen van veel klachten. Waaronder maagzuur.

 

Geschreven door: Patricia Blauwhoff

foto (1) (1)

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...