Blog van Patricia: Koolhydraten, wel of niet gezond? Carbs healthy or not?

*Check below for the English version of this blog

Vandaag wil ik het met jullie hebben over koolhydraten. Ja, echt waar koolhydraten, het woord dat tegenwoordig bijna net zo eng klinkt als de ‘gevreesde’ calorieën in onze voeding. Maar zijn koolhydraten nou echt zo slecht voor ons? Nee, ons lichaam heeft juist macronutriënten nodig! Onder macronutriënten vallen de koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Nu hoor ik jullie denken.. Maar suikers zijn toch harstikke slecht voor ons? Nee niet perse alle suikers zijn slecht voor ons, er bestaan namelijk verschillende soorten koolhydraten die ons lichaam kan gebruiken.

Uit welke voeding haal je bij een paleo/oervoeding leefstijl je koolhydraten? Onder andere uit:

  • Broccoli
  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Rode bieten
  • Zoete aardappel
  • Champignons (en andere soorten paddenstoelen)
  • Komkommer

 

Hierboven staan de ‘complexe’ koolhydraten. Deze worden langzaam in ons bloed opgenomen als glucose en geven geleidelijk energie af. Dus je hebt een langer verzadigd gevoel. De andere bekende koolhydraten, ook wel bekend als snelle koolhydraten, zorgen voor een sterke stijging van de glucosespiegel en daarna een snelle daling, waardoor je snel trek krijgt om wat te eten. Vaak is dit een zoete trek. Je kent het ook wel als de dip na een brood lunch of een after dinner dip als je een pasta gegeten hebt.

 

Welke voeding bevat snelle suikers/koolhydraten?

  • Snoep
  • Chips
  • Aardappelen
  • Witte rijst
  • Pasta
  • Wit brood
  • Frisdrank
  • Mais
  • Melkproducten zoals kaas 

Om deze blog af te sluiten heb ik nog een heerlijk recept voor jullie met natuurlijk goede koolhydraten!

 

Pastinaak soep met kastanje champignons

 

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ½ liter groente of kippenbouillon
  • 250 gram kastanje champignons
  • Evt ; een lepel kokosroom met gedroogde dille gemengd

 

Bereiding

  • Schil de pastinaak en snij deze in stukjes, snipper de sjalotjes en snij 1 teentje knoflook klein.
  • Verhit kokosolie in een soeppan en fruit de sjalotjes en knoflook ongeveer 2 min, Voeg de pastinaak toe en bak deze nog ongeveer 3 min mee.
  • Schenk de bouillon erbij, en laat de pastinaak ongeveer 15-20 min koken.
  • Verhit ondertussen kokosolie in een koekenpan, en bak de kastanje champignons op middel laag vuur, pers het andere teentje knoflook boven de kastanje champignons uit en bak dit nog ongeveer 1 min mee.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de soep in kommetjes en voeg wat kastanje champignons toe.
  • Evt ; voeg een lepel kokosroom met gedroogde dille toe op de soep.

 

 

Today I want to talk to you about carbohydrates. Yes, really carbohydrates. Scary to a lot of people but are carbs really that bad for us? No, our body needs them! Macronutrients are carbohydrates, proteins and fats and are all very important for our body.

Carbohydrates are also known as sugars. Now I hear you thinking .. But sugars are really bad for us? No not necessarily all sugars are bad for us, there are different kinds of carbohydrates and it’s important to know the difference.

Which carbohydrates are used in a paleo lifestyle? Here a few examples:

• Celeriac

• Parsnip

• Pumpkin

• Beetroot

• Sweet potato

• Mushrooms (and other types of mushrooms)

• Cucumber

 

Above are the “complex” carbohydrates. This can be slowly absorbed into our blood as glucose and give off energy for a longer period of time. Next to the complex carbs there are also ‘fast or simple’ carbs/sugars. These fast sugars get absorbed quickly into our blood and give us immediate energy. This does not last very long…

 

Which foods contain simple sugars / carbohydrates?

• Sweets

• Chips

• Potatoes

• White rice

• Pasta

• White bread

• Soda

• Maize

• Dairy products such as cheese

• Cooked carrots

 

After this information I want to share a delicious recipe for you with healthy carbs!

Parsnip soup with chestnut mushrooms

Ingredients

• 500 grams parsnips

• 2 shallots

• 2 cloves of garlic

• 1 ½ liter vegetable or chicken stock (make yourself)

• 250g chestnut mushrooms

• If necessary; a spoonful of coconut cream mixed with dried dill

 

Preparation

• Peel the parsnips and cut into pieces, chop the shallots and cut 1 small clove of garlic.

• Heat coconut oil in a large pan and fry the shallots and garlic for about 2 minutes, add the parsnips and cook for about 3 min with it.

• Pour in the broth, and let the parsnips about 15-20 minutes to cook.

• Meanwhile, heat coconut oil in a frying pan and fry the chestnut mushrooms on medium low heat, press the other clove of garlic over the chestnut mushrooms and fry it for about 1 min with it.

• Blend the soup in a blender and season with salt and pepper.

• Put the soup into bowls and add some chestnut mushrooms.

• If necessary; add a spoonful of coconut cream with dried dill to the soup.

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...