Ghee, best lekker!

Ghee. Ik had daar eigenlijk nog nooit van gehoord. Toen mij werd gevraagd om hier een blog over te schrijven ben ik direct op onderzoek uitgegaan.

Wat is Ghee eigenlijk?

Ghee is de Indiaanse versie van geklaarde boter. Het vocht , de melksuikers en de melkeiwitten worden daarbij gescheiden van het botervet(olie).  Een voordeel van Ghee is dat het hoog te verhitten is (tot wel 250 graden) waardoor het niet verbrand tijdens het bakken, braden en frituren en waardoordus ook geen schadelijke stoffen terecht komen in je eten.

Verder is het rijk aan verzadigde vetzuren (net als in kokosolie bijvoorbeeld) en rijk aan onder andere vitamine A+D wat natuurlijk goed is voor onze gezondheid! Vitamine A is essentieel voor alle slijmvliezen van het lichaam, denk hierbij aan de ogen, neus, darmen en de vagina.

Iemand met een lactose intolerantie kan deze boter dus ook prima gebruiken.

Waar is Ghee te koop?

Zelf raad ik aan om Ghee bij de natuurwinkel te kopen omdat je dan zeker weet dat deze 100% biologisch is. Ik heb een potje Ghee gekocht van 230 gram bij de Ekoplaza voor € 5,29. Je kunt het ook zelf maken; https://www.youtube.com/watch?v=q1XIhVN6BBs.

Ook ben ik langs gelopen bij een Aziatische toko, om te vragen of zij dit product ook verkopen. De vrouw vertelde mij dat de meeste toko’s het verkopen! In de toko zal het een stuk goedkoper zijn maar ook dus de kans dat de Ghee niet van biologische oorsprong is.

Hoe smaakt/ruikt Ghee?

Toen ik de pot open maakte rook ik eigenlijk de roomboter snoepjes die ik vroeger van mijn oma altijd kreeg. Eerst heb ik Ghee geprobeerd op een boekweit cracker met kipfilet. Het heeft een heerlijke romige smaak en nu proef ik een beetje Butter scotch.

Daarna ben ik aan de gang gegaan om te bakken met Ghee. Toen de boter smolt in de pan kwam er een notengeur vrij. De boter word inderdaad niet bruin en nog een voordeel; het spettert niet!

Mijn stukje vlees proefde wat naar Butter scotch/noten. Eerlijk gezegd vond ik dat juist lekker…

Ghee hoef je niet in de koelkast te bewaren en is lang houdbaar! Je hoeft ongeveer maar een theelepel te gebruiken om in te bakken waardoor je dus ook lang met een pot Ghee doet.

Deel je dit berichtje ook op Facebook? 🙂

Geschreven door: Patricia Blauwhoff

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...