Ayurvedisch Koken Dominicanenklooster

ayurvedisch koken

Ayurvedisch koken. Wat? Ayurvedisch koken…voor mij ook een raadsel tót gisteren. Gisteren heb ik zelf een kookworkshop mogen volgen in het dominicanenklooster, in Huissen. Indiaas-vegetarische keuken, wordt ook wel de (Ayur)vedische keuken genoemd. In dit blog vertel ik je daar meer over, inclusief een heerlijk recept 🙂

 

Ayurvedische denkwijze

Ayurvedisch koken komt voort uit de Ayurvedische denkwijze. Volgens deze denkwijze ontstaat een ziekte in eerste instantie in de geest en pas na herhaald genegeerd te worden, ook in het lichaam. De geest wordt als het ware gezien als de regisseur van de energieën in het lichaam. De energie in geest, lichaam en de wereld om ons heen heeft drie verschijningsvormen: Vata (impulsenergie), Pitta (vuurkracht) en Kapha (structuurkracht). Volgens de Ayurvedische gedachten is Vata de grootste veroorzaker van onevenwichtigheden en ligt vaak ten grondslag aan ziekte. Bron: ayurbotanicals

 

ayurvedisch koken

 

Tijdens de opleiding bij Evenwijs, heb ik veel geleerd over alle omgevingsfactoren die de genen kunnen beïnvloeden. Voeding, beweging maar ook de verschillende emoties. Onwijs interessant dat uitspraken als: pisnijdig zijn (blaas problematiek), iets op je lever hebben (opgekropte woede) of bijvoorbeeld gal spuwen allemaal iets zeggen over onevenwichtigheden binnen het lichaam.

 

ayurvedisch koken

 

Kookworkshop

Omdat ik vaak zelf de kookworkshop begeleid, leek het me leuk om zelf een workshop bij te wonen. De ayurvedische keuken maakt veel gebruik van kruiden en specerijen. Verse groente en granen of peulvruchten.

Basisprincipes die ten grondslag leggen aan een gezonde maaltijd in relatie met iemands constitutie:

  • De smaak
  • De kwaliteit
  • Warm of koud effect
  • Olie-achtig of droge voeding
  • Vast of vloeibaar
  • Seizoenen aanhouden bij keuze voor product

 

Er worden zes smaken gebruikt in de Ayurvedische voeding: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang

De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha’s : Vata, Pitta en Kapha. Op de website lees je meer over de verschillende dosha’s. Ik vind het lastig, in elke dosha zie ik iets van mezelf terugkomen.

Bron: ayurbotanicals

 

Wat heb ik gemaakt tijdens de ayurvedische kookworkshop?

Samen met 2 andere dames hebben we een groente stoof gemaakt van spinazie, tomaat, kikkererwten,  aubergine en rode peper. Maar ook kurkuma, verse gember, korianderzaad, komijnzaad en een beetje zout. Verder hebben we naan brood, ananas chutney, ei curry, linzensoep en rozenwater rijstschotel gemaakt. SMULLEN kan ik je zeggen! Je werkt veel met ghee als vet middel (om mee te bakken). Hier lees je meer daarover.

 

ayurvedisch koken

ayurvedisch koken

 

Koken brengt niet alleen ingrediënten samen, ook mensen. Ik vond het erg leuk om een workshop te volgen. Het klooster is een fijne plek, dichtbij de natuur. Je wordt hartelijk ontvangen door een broeder en sluit de avond af met een heerlijk uitgebreid diner. Het klooster biedt naast kookworkshops veel andere workshops aan. Neem eens een kijkje. Ook voor stilteweekenden kun je daar terecht.

 

Een heerlijke ayurvedische curry vind je hier! En wil je zelf een kookworkshop volgen? Kijk dan gerust eens rond op onze website voor meer inspirerende kookworkshops.

 

Schrijf je nu in!

Blijf op de hoogte van heerlijke recepten, feestelijke workshops en smakelijke berichten!
Email address
Secure and Spam free...